Aceasta va reprezenta una din cele mai importante mișcări în piața retransmisiei de programe audio-TV din ultimii 5 ani, de când Romtelecom a intrat puternic pe această piață, în principal prin tehnologia DTH (Direct-to-Home).
Este interesantă intenția Orange de diversificare a serviciilor oferite în România prin intrarea pe o piață deja saturată, în condițiile în care cel târziu în iunie 2015 este de așteptat să intre în funcțiune și emisia digitală terestră a programelor radio-TV. Orange va trebui să vină cu oferte atractive pentru consumatori, un exemplu în acest sens fiind oferirea de pachete de programe personalizate conform preferințelor fiecărui consumator, în locul sistemului predominant folosit de operatorii actuali - ”a la carte”. În calitatea sa de furnizor de servicii de comunicații mobile, Orange va putea să ofere și servicii de tip ”multi-play” - telefonie, internet, televiziune. Este posibil ca tocmai existența unei preferințe a consumatorilor români pentru pachete de servicii de tip ”multi-play” să fi determinat includerea în gama de servicii oferite de Orange a distribuției de programe TV (Consiliul Concurenței a lansat în luna martie o investigație sectorială, de cunoaștere a pieței, cu privire la pachetele de servicii de tip ”multi-play”, încercând să determine dacă existența unor astfel de pachete de programe este determinantă pentru consumator și care este, deci, puterea de piață a operatorilor care oferă servicii de tip ”multi-play”).
În orice caz, intrarea Orange va reprezenta, cel mai probabil, o provocare serioasă pentru liderii pieței de retransmisie a programelor audiovizuale - RCS&RDS, UPC și Romtelecom.
În orice caz, intrarea Orange va reprezenta, cel mai probabil, o provocare serioasă pentru liderii pieței de retransmisie a programelor audiovizuale - RCS&RDS, UPC și Romtelecom.
Retransmiterea de programe radio-TV prin intermediul platformelor de satelit - DTH - nu este supusă, în prezent, obligației de preluare a anumitor programe TV, prevăzută de art.82 din Legea audiovizualului - ”must-carry”. Cu privire la această diferență de regim, Consiliul Concurenței a declanșat, la finalul anului 2012, o investigație privind posibila încălcare a art.9 din Legea concurenței de către Consiliul Național al Audiovizualului, prin crearea unui regim discriminatoriu, în favoarea operatorilor DTH, care sunt concurenți direcți ai rețelelor CATV, clasice.
No comments:
Post a Comment