Să ofer pentru toată lumea câteva clarificări în legătură cu obligațiile Grup Feroviar Român în ceea ce privește CFR și obținerea autorizării Consiliului Concurenței:
1. Tranzacția putea fi notificată încă de acum 3 luni - din iunie 2013 - iar până acum decizia de autorizare sau de respingere ar fi fost, poate, deja emisă sau în orice caz aproape de final. Nu s-a întâmplat acest lucru dar se știa că analiza Consiliului Concurenței durează cel puțin câteva luni - au fost declarații exprese ale conducerii Consiliului + consultanții ar fi trebuit să știe care sunt termenele.
2. Consiliul Concurenței emite O DECIZIE - nu un aviz - care poate fi de autorizare cu condiții (exemplu: renunțarea la/vânzarea unor active) sau de respingere.
3. Pentru evaluarea efectelor tranzacției în intervalul de maxim 5 luni de la primirea tuturor informațiilor necesare Consiliul Concurenței realizează O INVESTIGAȚIE.
4. Plata INTEGRALĂ a prețului se poate face oricând după semnarea contractului de vânzare-cumpărare și nu este condiționată de decizia Consiliului Concurenței. Dacă decizia este de respingere prețul este, desigur, restituit. De cele mai multe ori pentru a garanta că achizitorul are banii dar și pentru a facilita returnarea prețului, în caz de refuz al autorizării, prețul integral este plătit într-un cont escrow (custode).
În concluzie: procedura care trebuie parcursă de GFR în fața Consiliului Concurenței nu este nici pe departe o formalitate, ci este o procedură complexă care poate rezulta inclusiv în respingerea autorizării preluării CFR de către GFR. Autorizarea va depinde, până la urmă, de angajamentele pe care și le va asuma GFR - în principal cesiuni de active - care vor fi supuse inclusiv observațiilor din partea terților interesați în cadrul unui test de piață.
No comments:
Post a Comment