Comisia Europeană a marcat ieri, 29 ianuarie 2014, o premieră în ceea ce priveşte România – primul cartel sancţionat de către Comisia Europeană – nu de către Consiliul Concurenţei din România – care a privit şi piaţa românească.
Astfel, Comisia a aplicat amenzi totalizând 114.077.000 Euro unui număr de 4 societăţi – Carpenter, Recticel (Belgia), Greiner Holding AG (Romania) şi Eurfoam (o firmă mixtă creată de Recticel şi Greiner Holding AG) pentru operarea, în perioada octombrie 2005-iulie 2010 a unui cartel privind fixarea preţului de vânzare a spumei poliuretanice (utilizată în producţia de saltele şi scaune pentru autoturisme). Înţelegerea anticoncurenţială a vizat 10 state membre ale Uniunii Europene - Austria, Belgia, Estonia, Franţa, Germania, Ungaria, Olanda, Polonia, Romania şi Marea Britanie.
Eurofoam, liderul european în domeniu, este prezentă cu centre de producţie şi vânzare în România.
Cartelul a fost descoperit prin auto-denunţul unui alt participant – firma Vita (Marea Britanie) – care nu a fost sancţionată având în vedere politica de clemenţă aplicabilă în domeniul concurenţei, prin care participanţii la un cartel pot să primească o reducere de 100% a amenzii dacă denunţă existenţa acestuia autorităţilor de concurenţă înainte ca acestea să afle de existenţa sa. Ceilalţi participanţi au primit reduceri de 50% în baza aceleiaşi politici de clemenţă, pentru cooperarea foarte bună cu Comisia Europeană.
Este vorba de un cartel tipic, caracterizat prin întâlniri frecvente ale managementului participanţilor la cartel şi urmărirea reciprocă a respectării preţurilor convenite. Este de notat, de altfel, şi faptul că toate societăţile implicate au recunoscut existenţa cartelului, ceea ce le-a adus o reducere de 10% a amenzii.
Cartelul a fost investigat şi sancţionat de către Comisia Europeană şi nu de către Consiliul Concurenţei sau de către o altă autoritate de concurenţă naţională deoarece privea mai multe state membre ale Uniunii Europene. Competenţa cu privire la sancţionarea cartelurilor este împărţită, din 2007, data aderării României la Uniunea Europeană, între Comisia Europeană şi Consiliul Concurenţei, potrivit unor criterii care privesc în principal amploarea faptei anticoncurenţiale.
Spuma poliuretanică este folosită intensiv în industria mobilei şi industria auto din România.
Rămâne de văzut dacă vor exista acţiuni intentate de clienţi din România ai celor sancţionaţi de Comisia Europeană, pentru recuperarea prejudiciilor suferite (preţurile majorate stabilite de participanţii la cartel), având în vedere că astfel de acţiuni sunt încurajate de Comisia Europeană şi beneficiază de prevederi speciale favorabile în Legea concurenţei din România.
Operatorii economici care pot fi implicaţi în carteluri trebuie să ţină cont de faptul că sunt şi sub ”lupa” Comisiei Europene, în condiţiile în care se implică din ce în ce mai mult în relaţii economice pe piaţa internă a Uniunii Europene.
În aceste condiţii nicio măsură de prevedere nu este în plus.
No comments:
Post a Comment