Search This Blog

Thursday, November 13, 2014

Noua investigație privind posibile fapte anti-concurențiale pe piața de retail alimentar

Deși detaliile disponibile public sunt puține, investigația declanșată recent asupra Auchan, Cora, Carrefour și Kaufland pare să fie pe aceleași coordonate ca și investigația mai veche, cu privire la Metro, Selgros, Mega Image și unii distribuitori ai acestora.
Cu privire la această din urmă investigație, asupra căreia Consiliul Concurenței se va pronunța în curând, au existat acuzații de părtinire din partea autorității, la care s-au adăugat și declarațiile publice de la începutul lunii octombrie 2014, care anticipau o sancțiune, înainte ca măcar părțile să fie audiate.  Pentru mai puțin de atât, fostul comisar european de concurență, dl.Joaquin Almunia este investigat de către Ombudsman-ul Uniunii Europene. 
Este interesant de remarcat fraza următoare din comunicatul de astăzi, 13 noiembrie 2014, al Consiliului Concurenței: ” Inspecţiile inopinate reprezintă o etapă preliminară în cadrul procedurilor de investigare a unui posibil comportament anticoncurenţial. Efectuarea acestor inspecţii nu reprezintă o antepronunţare a Consiliului Concurenţei în ceea ce priveşte rezultatul final al investigaţiei declanşate”.
Adică, acum Consiliul Concurenței suflă și în iaurt.
În ceea ce privește genul de acuzații din trecut - modalitatea de desfășurare a promoțiilor și exclusivitățile, aș spune că, în cel mai bun caz, Consiliul Concurenței își pierde vremea cu comportamente în cel mai bun caz benigne, în loc să investigheze carteluri, de exemplu. Dar poate că este vorba și de un cartel în acest caz. Vom vedea. 
 Voi reveni asupra acestui subiect în zilele următoare.

No comments:

Post a Comment