Search This Blog

Tuesday, September 24, 2013

Articol ZF - Valentin Mircea, "rebelul” de la Consiliul Concurenței și-a dat demisia după patru ani

Valentin Mircea, „rebelul“ de la Consiliul Concurenţei, şi-a dat demisia după patru ani

ieri, 21:19Autor: Adelina Mihai
Valentin Mircea, avocatul care ocupa din mai 2009 funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Concurenţei, va părăsi instituţia la finele acestei luni, ca urmare a unor nemulţumiri legate de „atitudini ale instituţiei“ care nu corespundeau principiilor sale.
 
„Au fost cazuri în care am fost în dezacord cu ei, iar în ultima perioadă am resimţit o oboseală. Venind din sectorul privat, aveam o abordare mai di­namică, pe care unii colegi nu o aveau, de aceea unele discuţii se pre­lungeau de la câteva zile la câteva luni, în con­tradicţie cu mo­dul meu de lucru. Per an­sam­blu însă, expe­rien­ţa în cadrul Con­siliu­lui Concurenţei a fost ca o şcoa­lă pentru mine, am învăţat foarte mul­te lucruri care îmi vor fi de folos de-acum încolo“, a spus Valentin Mircea.
 
El a fost oficialul „rebel“ al Consiliului Concuren­ţei, având în vedere că îşi exprima punctele de vedere într-un mod considerat poate prea direct pe teme legate de concurenţă, încălcând cutuma din administraţia publică, unde declaraţiile „tari“ sunt făcute doar de şeful instituţiei.
 
Din poziţia pe care o avea în cadrul Concurenţei, el a fost foarte activ pe zona de telecomunicaţii, participa la conferinţe şi îşi exprima opiniile pe toate subiectele de interes din industrie, de la cum ar trebui să evolueze tarifele de inter­co­nec­tare până la impactul intrării pe piaţa de servicii TV a Orange. O parte din punctele sale de vedere erau publicate şi pe un blog.
 
Licenţiat în Drept la Universitatea din Bucureşti, Valentin Mircea spune că, de acum încolo, se va ocupa de studii şi cercetări în domeniul concurenţei, în cadrul Centrului de Studii în Dreptul Concurenţei al Facultăţii de Drept din Universitatea Bucureşti. Ca realizări notabile în ultimii ani la Consiliul Concurenţei, el a precizat că a contribuit la modificarea şi modernizarea legislaţiei de concurenţă, creşterea vitezei de investigare a faptelor anti-concurenţiale, promovarea regulilor de concurenţă şi reforme în activitatea internă a Consiliului Concurenţei.
 
În perioada 2000- 2009, el a acordat asistenţă juridică membrilor Parlamentului şi Guvernului în redactarea unor proiecte de lege care priveau şi mediul de afaceri, dar a lucrat şi cu reprezentanţa Băncii Mondiale din România. Timp de doi ani (1997- 1999), el a fost avocat în cadrul firmei de consultanţă fiscală şi audit KPMG România, iar din 1999 până în 2003 a lucrat pentru casa de avocatură britanică Sinclair Roche and Temperley, devenită ulterior Stephenson Howard. În 2003, şi-a fondat propria firmă de avocatură, cu specializare în dreptul fiscal, dreptul energiei, dreptul muncii, dreptul mediului şi dreptul medical.
 
Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 20.09.2013
 


No comments:

Post a Comment