Search This Blog

Thursday, November 14, 2013

Banii nu vin din taxe, vin din muncă, domnule Prim Ministru

Primul ministru al României (nu dau nume, că chiar nu contează) declara pe 13 noiembrie că, după câte știe el, ”Banii vin din taxe, nu vin din curtea parlamentului”.
Domnul respectiv se comporta ca și copilul de la oraș care atunci când merge la țară și i se arată o vacă, cu precizarea că aceasta dă laptele pe care îl bea el în fiecare dimineață, exclamă ”Nu cred așa ceva. Laptele vine de la supermarket!”. Adică, dacă vaca nu dă lapte suficient sau unii mai ascund laptele, nu o lași să își revină și nu îi dai să mănânce ci doar mai storci cutia, că așa va ieși mai mult lapte!
Culmea este că același primul ministru era descris, în seara aceleiași zile, de către bunul său coleg de barcă politică și președinte al Senatului, ca fiind ”business oriented”.  Este evident că domnul coleg și președinte de Senat nu are niciun fel de înțelegere a termenului pe care îl folosea și pe care probabil că l-a prins în zbor de pe undeva (se practică ”urechismul” în politica românească).  Colegul la nevoie se cunoaște, așa că acesta mai susținea, sus și tare, că de fapt guvernul nu a crescut fiscalitatea. Probabil că a crescut natalitatea, nu-i așa? Ca să fie clar că omul care se vede lider al dreptei (libertate economică, fiscalitate redusă etc) nu înțelege nici această noțiune, acesta declara că menținerea cotei de impozit de 16% este o măsură de dreapta. Probabil că tot restul de taxe și impozite sunt de fapt contribuții benevole ale contribuabililor la bugetul statului.  Pe logica sa, Hitler ar fi trebuit să fie considerat un democrat, având în vedere că a menținut o caricatură de parlament, populat de membrii fideli ai partidului său.
Revenind la primul ministru al țării care suportă astfel de lideri, trebuie să îi spun că dacă banii proveneau din taxe, ne-am fi făcut cu toții încasatori de taxe, inclusiv eu. Din păcate banii vin doar din muncă, adică chestia aceea prin care oamenii își folosesc timpul, sănătatea și resursele pentru a crea ceva, o valoare, de care au nevoie alții și care apoi circulă liber, în schimbul unui preț determinat de raportul dintre cerere și ofertă.  Orice altă soluție nu funcționează. Ideea ”genială” a bărboșilor Marx, Engels și Lenin, de a înlocui munca și inițiativa privată cu comanda și centralizarea nu a funcționat și a produs consecințe dezastruoase.
Același prim ministru declara, tot ieri, la fel de nonșalant (cinic), că investitorii nu vor pleca și că, dimpotrivă, are cunoștință atât el cât și ministrul de finanțe, că aceștia vin în valuri către România și sunt dornici să facă în continuare mari investiții! Cam ceva în genul acesta, nu am relatat cuvânt cu cuvânt.  Păi dacă este așa, dați repede ordin să se mărească terminalul de sosiri de la Otopeni, să nu se creeze busculade ale investitorilor străini dornici să se bucure de farmecul fiscal al României, absolut irezistibil pentru domniile lor!
Domnul prim-ministru este, din nefericire, pe contrasensul economiei. În ritmul acesta, în curând România ca atare se va afla pe contrasens. Când vă veți da seama de asta, domnule prim-ministru? Când toate vi se vor sparge în față.

No comments:

Post a Comment