Search This Blog

Tuesday, December 17, 2013

Opiniile mele în cadrul analizei ”4G - Sfârșitul restricțiilor”

Analiza a fost publicată în revista Business Magazin din 9-15 decembrie 2013, sub semnătura dlui.Dorin Oancea și a dlui.Adrian Seceleanu.

Întrebare - Va exista un impact pozitiv al rețelelor 4G în competitivitatea companiilor nu doar de IT sau software/online din România în raport cu alte țări din regiune sau din lume? 
Opinie Valentin Mircea
Tehnologia 4G va contribui la conectarea mai rapidă a operatorilor economici, iar impactul cel mai mare va fi asupra industriilor conexe comunicațiilor - IT și online. Modalitatea în care și alte sectoare economice vor putea beneficia de avantajele 4G va depinde și de pregătirea acestora pentru a folosi aceste avantaje - de exemplu există un potențial mobile pentru comerțul de retail. În România tehnologia LTE are particularitatea că va reuși să elimine multe dintre «zonele albe» în ceea ce privește accesul la internetul de mare viteză, zone datorate penetrării mai lente în mediul rural, de exemplu, a rețelelor de fibră optică.
Printr-un efect de bumerang, extinderea tehnologiei 4G va da în același timp un impuls și dezvoltării rețelelor broadband fixe - din momentul când consumatorii se vor ”învăța” cu noile viteze, operatorii de telefonie vor fi sub presiune să ofere astfel de viteze, în cadrul pachetelor lor de servicii, indiferent de mediul folosit, astfel încât vor trebui să construiască sau să achiziționeze rețele fixe de date de mare
viteză”.

Întrebare - Vor stimula aceste lansări o creștere a competiției între Orange, Vodafone și Cosmote/Romtelecom - cele mai mari grupuri de comunicații de pe piață?
Opinie Valentin Mircea:
Probabil că nu. În primul rând, sunt un sceptic al utilității extinse a tehnologiei LTE și consider că aceasta ar trebui să deservească în primul rând zonele cu densitate de popula]ie mai mare și zonele care sunt sau care pot deveni în curând poli de dezvoltare economică. Pentru restul, o acoperire 3G solidă, peste ceea ce există acum, ar fi suficientă. Concurența între operatori nu va fi amplificată foarte mult de apariția rețelelor 4G, așa cum nu a suferit un impact considerabil nici după introducerea tehnologiei 3G, care a marcat un moment de cotitură chiar mai important, raportat la standardul GSM. Din punctul de vedere al concurenței, mai important decât introducerea LTE și a extinderii sale în teritoriu vor fi tarifele practicate de operatorii de telefonie mobilă pentru accesul la internetul mobil de mare viteză.”

No comments:

Post a Comment