Search This Blog

Wednesday, April 30, 2014

Transparență și profesionalism, vă rugăm!

Astăzi, 30 aprilie 2014, a apărut anunțul privind preselecția pentru desemnarea noilor membri pentru locurile vacante sau care vor deveni vacante în Plenul Consiliului Concurenței. Vedeți aici.
Invit pe toți profesioniștii să își depună candidatura pentru pozițiile vacante - Președinte, doi Vice-Președinți (un mandat pe 5 ani și unul pe un mandat până la 30 decembrie 2016) și trei membri ai Plenului. 

Câteva precizări:
- este vorba de o procedură de selecție aplicată în premieră, în care alegerea nu aparține doar factorului politic ci pleacă de la Colegiul Consultativ, o structură din care fac parte, printre alții, reprezentanți ai Camerei de Comerț Româno-Americane, ai Consiliului Investitorilor Străini, ai Institutului de Politici Publice, ai Uniunii Judecătorilor din România, ai asociațiilor de protecția consumatorilor și care este prezidat de domnul Jonathan Scheele, fostul șef al Delegației Comisiei Europene în România, din perioada de pre-aderare a României la Uniunea Europeană.
- pot candida și pot face parte din Plen și cetățeni ai altor state din Uniunea Europeană (sper să se întâmple asta!).
- mandatele vor fi pentru o perioadă de 5 ani, care poate fi reînnoită pentru încă 5 ani.
- nu în cele din urmă, este vorba de poziții onorante, dar dificile, deci nu pentru oricine!

Și câteva rugăminți: 
- să fie asigurată și garantată corectitudinea procesului de selecție a membrilor Plenului Consiliului Concurenței.
- candidații trebuie să prezinte nu doar o ”scrisoare de intenție” ci câte un PROIECT cât mai exact despre cum vor acționa ei pentru realizarea obiectivelor de menținere a unei economii concurențiale. 
- să fie asigurată de către Colegiul Consultativ transparența pre-selecției - să existe audieri publice (transmise în direct, ca la audierile procurorilor-șefi în cadrul CSM), să fie anunțate candidaturile depuse, punctajul care trebuie obținut pentru a accede în Plen și punctajul obținut de fiecare candidat, precum și modalitatea de rezolvare a contestațiilor.
În acest context, remarc că procedura de selecție este demarată cu mare întârziere, având în vedere că mandatul președintelui Consiliului Concurenței, ale unui Vice-Președinte și a doi membri din Plenul Consiliului expiră marți, 6 mai, deci în mai puțin de o săptămână.  Întârzierea nu trebuie însă să fie motiv de a ”arde etapele”, cum zic francezii și nici de nu a asigura nivelul corect de transparență a procedurii. 
Succes tuturor candidaților!

No comments:

Post a Comment